Zuster Anna, ziet gij al iets komen? - Ovulatietesten

Hoe werken ovulatietesten?
De eisprong wordt in je lichaam opgewekt door een bepaald hormoon, LH genaamd. Een of twee dagen voor de eisprong krijg je plotseling enorm veel van dat hormoon in je lichaam. Een ovulatietest meet het gehalte LH in je urine. Als dat plotseling flink stijgt, weet je dat er een grote kans is dat je eisprong binnen 48 uur komt.

Wanneer moet ik zo'n ovulatietest doen?
Dat hangt een beetje af van de lengte van je cyclus. Bij de meeste verpakkingen zit een tabelletje waarmee je kunt zien op welke dag je moet beginnen met testen. Voor een cyclus van 28 dagen geldt bijvoorbeeld dat je op dag 11 begint met testen en daarna elke ochtend een test doet tot je je LH piek hebt gemeten. Test elke dag op hetzelfde tijdstip, en het liefste ná 10.00 uur 'smorgens. Dan heb je de grootste kans de LH piek te pakken te krijgen.

Wanneer is een ovulatietest positief?
Dat verschilt een beetje per merk, dus lees de gebruiksaanwijzing goed. In de regel heb je twee streepjes, waarvan eentje de controlestreep is en de andere de "eistreep". Je zult zien dat de eistreep elke dag iets dikker wordt. Als hij uiteindelijk even dik is of dikker dan de controlestreep is de test positief. Je kunt dat binnen 48 uur je eisprong verwachten.

Mijn ovulatietest is positief. Weet ik nu dus zeker dat ik een eisprong krijg?
Nee dat weet je helaas niet zeker. De LH-piek leidt alleen tot een eisprong als er ook een goed eitje klaarstaat om te springen. Bij sommige vrouwen rijpen er helemaal geen eitjes, bij anderen (bijvoorbeeld met het PCO-syndroom) rijpen er wel eitjes, maar wordt er nooit eentje groot genoeg om te springen. Ondanks dat er wel genoeg LH is, springt er dan geen eitje en ben je dus niet vruchtbaar. Nogmaals, de enige manier om met zekerheid te weten of je een eisprong hebt is door middel van temperatuurgrafieken en/of bij de gynaecoloog met echoscopieën en bloedonderzoek.

Ik heb er deze maand een hele set ovulatietesten doorheen gejaagd, maar er is er nooit eentje positief geworden. Nu ben ik gewoon ongesteld geworden. Betekent dat dat ik deze maand geen eisprong heb gehad?
Dat hoeft niet per se zo te zijn. Het kan zijn dat je op het verkeerde moment hebt getest en je LH-piek gewoon hebt gemist. Het kan ook zijn dat je urine teveel verdund was -bijvoorbeeld door veel te drinken- om een positieve test te krijgen, of gewoon dat het LH-gehalte in jouw lichaam niet hoog genoeg was om de test positief te maken, maar wel om een eitje te laten springen. Een ovulatietest is nooit meer dan een indicatie.

Ik heb weleens gehoord dat je een ovulatietest ook kunt gebruiken als zwangerschapstest, klopt dat?
Het is waar dat een ovulatietest positief kan uitslaan bij een zwangerschap, en andersom kan een zwangerschapstest ook positief uitslaan vlak voor je eisprong. Maar dat gebeurt niet altijd en het geeft altijd meer zekerheid om gewoon de test te gebruiken die ervoor bedoeld is.

Ik heb ook weleens iets gehoord over Persona, hoe werkt dat?
Persona is eigenlijk ontworpen als anti-conceptie middel, maar wordt door veel vrouwen gebruikt om juist wél zwanger te worden. Persona is een vruchtbaarheidscomputer, die in feite niets anders doet dan een aantal ovulatietesten afnemen tijdens je cyclus. Het makkelijke is dat het apparaat je zelf vertelt wanneer je zo'n testje moet doen en ook de uitslag voor je interpreteert. Aan de hand van een rood of groen lichtje voorspelt het dan of je die dag wel of niet vruchtbaar bent. Persona is in de aanschaf vrij duur, maar de testjes zelf zijn goedkoper dan een set ovulatietesten en je kunt het apparaat daarna blijven gebruiken voor anti-conceptie.

Hoe betrouwbaar zijn de speekseltesten?
Er zijn inderdaad apparaatjes op de markt waarmee je aan de hand van een speekselmonster zou moeten kunnen bepalen of je ovulatie eraan komt. Op zich een hele goedkope en handige methode, lijkt het. Met wat dubbelblinde testen die gedaan zijn, blijkt echter dat deze test geen enkele voorspellende waarde heeft, sterker nog, het speeksel van mannen leidde net zo vaak tot een voorspelling van een ovulatie als dat van vrouwen. Flauwekul dus, geen geld aan uitgeven.

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Download movie 2010
[url=http://www.prlog.org/11020403-download-the-social-network-full-movie-2010-hd-watch-online.html ]Download full movie[/url]

Anoniem zei

If not us, who? If not now, when?

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.