Ik krijg het er warm van - De temperatuurmethode

Hoe werkt temperaturen?
Voor temperaturen moet je flink wat dicipline hebben. Je moet elke dag min of meer hetzelfde dagritme aanhouden om betrouwbare metingen te krijgen. Eerder/later naar bed gaan of meer alcohol drinken kan je grafiek helemaal verstoren. Verder is het belangrijk dat je elke ochtend op precies hetzelfde tijdstip je temperatuur meet, vóórdat je bent gaan plassen of om andere redenen bent opgestaan. Leg pen en papier naast je bed, zodat je direct je meting kunt opschrijven.

Ik hou niet zo van dat rectale gedoe. Mag ik een oortermometer of een voorhoofdstermometer gebruiken, of gewoon in mijn mond of onder mijn oksel meten?
Nee, die zijn allemaal niet nauwkeurig genoeg. Je moet meten met een digitale termometer en dat mag alleen rectaal of vaginaal. Alle andere methodes zijn zo onnauwkeurig dat het echt zonde van je tijd is. Het gaat immers om maar hele kleine sprongetjes in je lichaamstemperatuur.

En hoe kan ik dan zien wanneer mijn eisprong is?
Vlak na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,4 graden celcius. Als je dus in je temperatuurgrafiek minimaal drie dagen na elkaar een hogere temperatuur hebt dan aan het begin van je cyclus, weet je dat je eisprong geweest is.

Je kunt met temperaturen dus eigenlijk pas je eisprong zien als hij al geweest is?
Dat klopt. Op het moment dat je temperatuur stijgt ben je niet meer vruchtbaar.

Wat heb ik daar dan aan?
Het kan inzicht geven in je cyclus. Bij sommige vrouwen ligt hun eisprong veel vroeger of later in de cyclus dan gemiddeld. Het kan zijn dat je steeds op de verkeerde momenten vrijt omdat je dat tijdstip verkeerd inschat. Voor de volgende maand weet je dan dus beter op welk moment je je eisprong kunt verwachten. Er zijn gynaecologen die hun patiënten altijd vragen om een paar maanden te temperaturen, om zeker te weten dat er een eisprong plaatsvindt.

Maar in Amerikaanse films zie je ze altijd in hun sexy lingerie op bed zitten met de termometer in hun hand en roepen ze dat NU het goede moment is. Hoe weten ze dat dan?
Dat weten ze niet. Het is filmisch wel leuk, maar verder helaas gewoon onzin. Was het maar zo makkelijk.

Ik heb geen temperatuurstijging gehad in mijn cyclus. Heb ik nu geen eisprong gehad?
Het zou kunnen dat je geen eisprong hebt gehad, maar dat is niet helemaal zeker te zeggen. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft geen temperatuursstijging na de eisprong. De enige manier om dan te bepalen of er een eisprong is geweest is via de gynaecoloog, door middel van echoscopieën en bloedonderzoek.

Een paar dagen geleden was mijn temperatuur opeens 0,4 graad hoger, maar de dagen daarna weer gewoon even laag als aan het begin van mijn cyclus. Wat dat een heel klein eisprongetje?
Nee, eenmalige uitschieters moet je negeren. Die kunnen komen door allerlei andere omstandigheden, zoals alcoholgebruik, veranderingen in levensritme of bijvoorbeeld een virusje dat je onder leden hebt. Pas als je minimaal drie dagen een stijging hebt gehad van minimaal 0,2 graden kun je ervan uitgaan dat je eisprong is geweest.

Kan ik met temperaturen zien of ik zwanger ben?
Soms wel. Als je na de ovulatie doorgaat met temperaturen en er komt na een week wéér een stijging, zou dat kunnen duiden op een zwangerschap. De lichaamstemperatuur stijgt bij de meeste vrouwen namelijk bij de innestelling van het bevruchte eitje in de baarmoeder, en blijft de rest van de zwangerschap ook iets hoger. Als je geen stijging ziet, betekent dat trouwens niet direct dat je niet zwanger bent. Een temperatuursdaling in de tweede week na de eisprong betekent meestal wel dat de menstruatie eraan komt.

Het klinkt allemaal wel erg omslachtig.
Dat is het ook. Er wordt dan ook meestal aangeraden om pas te gaan temperaturen als het zwanger worden langer dan 6 maanden niet wil lukken omdat het nogal ingrijpend is. Als je snel een goede indicatie wilt hebben voor het moment van je eisprong kun je ook eens een maandje werken met ovulatietesten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ik moet einde deze week ongesteld worden en heb zins vanochtend weer een temperetuurs stijging van bijna 1 graad kan je dan zwanger zijn

Anoniem zei

ik wilde weten
als je voor je eisprong niet heb gesex maar wel op de dag van j voor eisprong kun je dan gewoon zwanger raken of moet je echt op de 2 dagen voor de eisprong sex hebben

Anoniem zei

hallo vrouwen.mijn vriend en ik zijn nu bijna 6 maanden aan het klussen om zwanger te worden.we vinden het nu heel spannend worden wanneer we zwanger zijn.zal het dan nog lang duren na die 6 maanden om zwannger te worden?

groetjes

Anoniem zei

Hallo Anoniem, Na 6 maanden nog niet zwanger is helemaal niet gek. Is je cyclus wel gewoon normaal? Heb je al iets geprobeerd om je vruchtbare dagen te bepalen (temperaturen, ovulatietesten etc)?