Vragen staat vrij!

Heb je een vraag waarop je het antwoord hier niet kunt vinden? Of wil je graag een oordeel over je persoonlijke situatie? Aarzel niet om de vraag te stellen met de "comment" knop hieronder. Ik zal zo snel mogelijk reageren. Ik weet immers zelf hoe rot die onzekerheid kan zijn en help graag die een beetje weg te nemen.

Rosa

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Rosa,

Mijn vrouw en ik willen graag een kindje, sinds December 06 is ze dan ook gestopt met de pil. Hierna is ze nog niet weer ongesteld geweest. Inmiddels is de ongesteldheid 2 maand uitgebleven en voelt ze zich ook echt zwanger. Nagenoeg alle symptomen wijzen erop dat ze zwanger is. Echter de zwangerschaps testen geven dit niet aan en ze heeft al meerdere malen een test gedaan.

Zoals je aangeeft is de onzekerheid erg vervelend. De dokter zegt als maar van: “Wachten, wachten en nog eens wachten. Het maakt toch niets uit of je het nu weet of over een maand”. Nou, dat maakt wel degelijk wat uit en we hebben het gevoel dat de dokter ons niet serieus neemt. Het liefst doen we alles nu buiten de dokter om.

Er moet toch een test zijn die aantoont of je wel of niet zwanger bent? De standaard zwangerschaps testen kunnen wel negatief aan blijven geven maar deze reageren op een HCG gehalte. Volgens mij is er ook nog de mogelijkheid dat het HCG gehalte niet hoog genoeg wordt voor zo’n zwangerschaps test. Welke mogelijkheden blijven er dan nog over? Bloed prikken? Echo? Moeten dit soort mogelijkheden via een verwijzing van de dokter of kun je rechtstreeks?

Alvast bedankt voor je moeite!

Anoniem zei

Hoi Rosa,

Complimenten voor je site! Hij is erg duidelijk en overzichtelijk en geeft op veel vragen antwoord.

Mijn man en ik zitten nu al 2½ jaar in de fase dat we een baby willen, maar helaas lukt dat niet vanzelf. We zijn nu bezig met IUI en hopen van harte dat de 2e poging succesvol is. Wat mij betreft zou je het laatste hoofdstuk ook kunnen invullen. Er zijn vast veel mensen die daar ook een hoop vragen over hebben, maar geen of geen duidelijke antwoorden kunnen vinden.

groetjes, Helen

Rosa zei

aan anonymous:

Vervelend dat jullie zoveel onzekerheid hebben, en vooral dat je het gevoel hebt dat de huisarts jullie niet serieus neemt.

Je kunt eens een ander merk test proberen, sommige testen hebben wat minder hcg nodig dan anderen. Vroege zwangerschappen zijn op echo's helaas niet te zien, en een bloedtest slaat meestal een paar dagen eerder positief uit dan een urinetest (omdat het iets minder hcg nodig heeft), maar de meeste artsen zien daar niet zo snel reden toe. Tegen de tijd dat de uitslag van de bloedtest er is, moet het hcg namelijk al zoveel gestegen zijn dat een gewone urinetest ook al positief zou moeten zijn.

Er spelen hier een paar dingen mee die je in je hoofd moet houden:

- Stoppen met de pil verandert heel veel in je lichaam. Tijdens het slikken van de pil ligt je cyclus min of meer stil, als je ermee stopt komt dat weer op gang en dat lijdt tot allerlei hormonale veranderingen. Die veranderingen kunnen best heel groot zijn, en worden ook vaak verward met zwangerschapssymptomen. Het is allemaal ook behoorlijk lastig te beoordelen. Je let opeens veel meer op je lichaam en er verandert ook nog heel veel in je lichaam.

- het is waar dat het hcg-gehalte boven een bepaald niveau moet komen om een test positief te maken, maar die grens ligt erg laag. In elke normale zwangerschap moet je binnen een maand boven die grens komen. Er zijn vrouwen die bijvoorbeeld pas na twee weken positief testen, maar veel later dan dat komt eigenlijk nauwelijks voor. Tenzij de eisprong (en dus de bevruchting) veel later is geweest.

Het gaat hier echt niet om marginale hoeveelheden, de meeste testen worden positief bij 25 mmol/ml en bij een gezonde zwangerschap heb je al in de tweede maand een paarhonderd keer zoveel hcg in je bloed. Dat moet dus echt een keer een positieve test gaan opleveren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Een zwangerschap waarbij het hcg onder de 25 mmol blijft bestaat niet (of zal heel snel eindigen in een miskraam).

(op de site van ClearBlue staat bijvoorbeeld een grafiekje met het verloop van het gehalte hcg in je bloed. Dat maakt een en ander misschien wat duidelijker.)

Mijn advies hangt dus erg af vanaf het moment waarop jullie denken zwanger te zijn geworden. Is dat meer dan een maand geleden en zijn de testen nog steeds negatief, ga er dan vanuit dat jullie niet zwanger zijn. De symptomen worden dan waarschijnlijk toch veroorzaakt door het stoppen met de pil en de veranderingen in het lichaam die daarbij horen. De huisarts kan een middeltje uitschrijven om de menstruatie op gang te helpen, dat heeft weleens een duwtje nodig na het stoppen met de pil. Er is dan letterlijk en figuurlijk een verse start waarna je weer kunt beginnen, en ook beter weet op welk punt in je cyclus je zit.

Sterkte. Ik hoop natuurlijk voor jullie dat er alsnog morgen een positieve test in zit en anders zo snel mogelijk!

Rosa zei

aan Helen,

Jullie geduld wordt wel heel erg op de proef gesteld. Inderdaad valt het me op dat er weinig duidelijke informatie beschikbaar is over de medische trajecten.

Dank voor je opmerkingen over de site, ik zal zeker het laatste hoofdstuk ook gaan invullen.

Ik wil ook nog graag even aan je kwijt dat vorige week een vriendin van me is bevallen van een prachtige zoon, ze heeft er veel geduld voor moeten hebben maar uiteindelijk heeft IUI bij haar geleid tot dit geweldige resultaat. Hopelijk volg jij haar snel!

Anoniem zei

hallo allemaal,

ik ben nu al 9 maanden gestopt met de (prik)pil en nog steeds geen menstruatie.. mijn dokter zegt dat ik maar moet afwachten tot ik 1 jaar gestopr ben met de pil.. nou heb ik al een tijdje heel erg gespannen borsten en een raar gevoel in mijn buik vlak bij mijn navel en heel erg last van mijn onderrug, heb een test gedaan en die was negatief, toch denk (hoop) ik dat de test niet klopt maar ja wat moet ik nu doen??? wie kan mij helpen want ik wordt gek van die onzekerheid....

otje83 zei

Hallo,
ik ben vanmorgen bij de huisarts geweest. Ik heb bloed laten prikken voor een zwangerschapstest. Hieronder zal ik het 'klachtenlijstje' plaatsen dat ik ook aan de huisarts heb gegeven. Kunnen jullie mij vertellen of het mogelijk is dat ik toch zwanger ben? Dankjewel!Cyclus:
wk 11 ongesteld (startdatum: 12 maart)
wk 13 ziek, daarna seks (pil deze maand niet netjes geslikt)
wk 15 ongesteld
wk 19 niet ongesteld (klein beetje oud bloed op de 1e dag)
wk 23 heel klein beetje ongesteld

Testen:
wk 18 test predictor -
wk 19 test huisarts -
wk 23 test clearblue digitaal -, etos - (zondag en maandag getest)

Klachten:
- wk 16 t/m 19 misselijk, soms overgeven (vaak een uur na het in slaap vallen)
- bollere buik, opgeblazen gevoel, geen gewichtstoename
- meer slapen
- vaker plassen
- wk 19 jeukende tepels
- v.a. wk 19 (?) grotere borsten (in week 22 heel duidelijk, scheelt iets minder dan een cup denk ik)
- v.a. wk 22 gevoelig voor geuren (kokhalzen)
- v.a. wk 22 duizelig
- v.a. wk 22 slecht slapen (inslapen en doorslapen)
- v.a. wk 22 rusteloze benen 's nachts
- v.a. wk 23 pijn aan onderbuik, ook aan de 'flanken' (soort ongesteld, maar dan anders, lijkt ook een beetje op spierpijn)

Nogmaals dank!

Anoniem zei

beste ,op 13 oktober 2008 een curretage gehad na een zwangerschap van 3mnd.
mijn regels gekregen op 3 nov en sedertien niets meer gezien, wel 1 dag een heel klein beetje bloedverlies.mijn cyclus voor de zwangerschap was altijd 24 dagen.
vorige week (8 dec) hcg laten bepalen door bloedname, dit was negatief.
kunt u mij raad geven?
groetjes Anja

Anoniem zei

Hallo,
Ik heb eem vraag een vriend van.mij heeft vorig jaar tijdens de vakantie seks gehad.. Wel met condoom maar dat meisje beweert mu dat ze zwanger is van hem. Nadat ze seks hebben gehad is ze de volgende dag ongesteld geworden.. Dan is het toch eigenlijk onmogelijk dat het van.hem is? Please hellp

Anoniem zei

Hoi,

Ik heb sex gehad met mijn vriendje(condoom gebruikt) maar 2 dagen erna heb ik de pil per ingeluk 10 uur te laat ingenomen. Voor onze eerste keer sex hebben we lekker dicht tegen elkaar gelegen. Hij heeft mijn vagin geraakt en hij heeft geen condoom gebruikt. Ik heb nu al 3 dagen pijn in mijn onderbuik. Is het mogelijk dat ik zwanger ben?

Anoniem zei

Hallo. Ik heb een vraagje. Ik las dat het gem 1 jaar kan duren om zwanger te raken. Vanaf wanneer geldt dit tijdsbestek? Vanaf het moment dat je daadwerkelijk onbeschermd gemeenschap hebt of vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie (maar nog geen gemeenschap hebt). Ik hoop zsm op antwoord. Groetjes

Anoniem zei

Ik heb een vraagje.. Ik heb de eerste dag van mijn menstruatie onveilig seks gehad,.hoe groot is de kans dat is zwanger ben? Ik ben erg bang namelijk..